Barton Fink 1991


John Turturro care joaca rolul personajului principal are o figura remarcabila in filmul Barton Fink 1991, rol pentru care de altfel a si fost nominalizat la Oscar si a castigat premiul de interpretare la Cannes. L-am mai vazut in cateva filme, dar aici arata ca un ciudat, interiorizat, neajutorat, cu un par si o tunsoare oribila, greu de uitat. Mult timp o sa-mi aduc aminte cand va fi vorba de Barton Fink de ciudatul sau costum de dormit, maieu si izmene cusute impreuna si de coridorul hotelului de mana a saptea in care locuieste. Un coridor lung, lung, care revine obsedant in imaginile din film si cu multe usi in spatele carora banuim ca sunt si alti clienti, datorita perechilor de pantofi insirati, lasati la curatat. Singura persoana din tot hotelul care apare e Charlie Meadows ( John Goodman ), un agent de asigurari, gras, simpatic si prietenos, cu sticluta de bautura vesnic dupa el, care ajunge practic singurul prieten al dezradacinatului Barton Fink. Acesta, desi un autor de succes la New York, ajuns la Hollywood ca scenarist se lupta cu o lipsa cronica de inspiratie. Dar un film de regizat de Joel Coen, dupa un scenariu scris de Joel si Ethan Coen, nu putea evolua asa doar cu framantarile lui Barton Fink, cu neputinta sa de a scrie si cu tentativele sale de a cere ajutor de la regizorul filmului, de la un renumit scenarist W.P.Mayhew ( John Mahoney ) betivan inrait si de la amanta acestuia Audrey ( Judy Davis). Trebuia sa se intample ceva cu totul special si deosebit care se si intampla. Singurul sau prieten in Los Angeles Charlie se dovedeste a fi cu totul alta persoana decat isi inchipuia Barton Fink. Coridorul incendiat al hotelului bizar cu Charlie - Mundt Nebunul intre flacari m-a facut sa-l asociez cu Diavolul in persoana, un diavol totusi uman care ii salveaza viata lui Barton Fink si il scapa din incurcaturile penale. Dar nu-l poate proteja impotriva nedreptatii conducatorului studioului Jack Lipnick ( Michael Lerner ) care e profund nemultumit tocmai cand Barton Fink, in sfarsit inspirat, reuseste sa termine un scenariu magnific. In ciuda distributiei relativ reduse filmul Barton Fink este un adevarat recital actoricesc si ramane un moment de referinta in creatia fratilor Coen, cu nota IMDB 7,7, cu nominalizari la Oscar si Globul de Aur, cu premiul Palm D'Or 1991 pentru cel mai bun regizor si pentru cel mai bun actor John Turturro.
Labirint: Regizor: Joel Coen- mai sigur fratii Coen ( 4 premii Oscar, din filmografie Blood Simple 1984, Raising Arizona 1987, The Hudsucker Proxy 1994, Fargo 1996, The Big Lebowski 1998, O Brother, Where Art Thou? 2001, The Ladykillers 2004, No Country for Old Men 2007, Burn After Reading 2008, A Serious Man 2009); Actori: John Turturro ( Miller's Crossing 1990, Quiz Show 1994, Illuminata 1998, The Big Lebowski 1998, O Brother, Where Art Thou? 2001, The Good Shepherd 2006, Transformers 2007, The Taking of Pelham 123 2009 ); John Goodman ( Raising Aizona 1987, The Hudsucker Proxy 1994, The Big Lebowski 1998, Coyote Ugly 2000, Beyond the Sea 2004, Evan Almighty 2007 ).
Memento: "The hopes and dreams of the common man are as noble as those of any king."
Intrebare: Oare nu ne simtim deseori in viata ca intr-un hotel, cu nenumarate incaperi in care curg vieti paralele, pe care noi nu le cunoastem si in care nu ne implicam?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2009 Totul despre filme ....... All rights reserved.
Free WordPress Themes Presented by EZwpthemes.
Bloggerized by Miss Dothy