Chloe 2009


Recunosc ca pana acum singurul film regizat de Atom Egoyan pe care l-am vazut a fost Where the Truth Lies 2005. Am fost tentata sa vizionez Chloe 2009 datorita distributiei care e de remarcabila Liam Neeson, Julianne Moore si mai noua vedeta Amanda Seyfried ( Dear John 2010 ). Din cate am citit, filmul este un remake dupa Nathalie 2003 cu Gerard Depardieu si Fanny Ardant. De altfel Anne Fontaine, regizoarea si co-scenarista lui Nathalie este trecuta pe IMDB alaturi de scenarista Erin Cressida Wilson pentru filmul Chloe. Chloe 2009 este un film bazat pe probleme sexuale, asa cum par a fi majoritatea filmelor lui Atom Egoyan, cu un subiect interesant, cu multe scene nud, sexul fiind prezent implicit in fundalul tuturor actiunilor. Ni se prezinta drama unei familii aparent realizata din toate punctele de vedere: profesional, el David Stewart (Liam Neeson) profesor, ea Catherine (Julianne Moore) doctorita, material - masini, o casa superb compartimentata si mobilata cu un design impecabil, precum si familial - cu un baiat Michael ( Max Thieriot) adolescent frumusel si foarte talentat. Problemele pornesc la aniversarea zilei de nastere a lui David. Catherine organizeaza o mare si fastuoasa petrecere surpriza cu o multime de invitati, la care David, care era plecat la New York face ce face si nu ajunge. Ea incepe sa-si suspecteze sotul ca o inseala si are proasta inspiratie de a angaja o superba dama de companie Chloe ( Amanda Seyfried ) sa incerce sa-i seduca sotul. Chloe isi pune farmecele in miscare si ii da raportul sotiei dupa fiecare intalnire, care devin din ce in ce mai pasionale si fierbinti. Lucrurile se complica atunci cand Chloe face o pasiune necontrolabila pentru Catherine si o cucereste si pe aceasta, oferindu-i consolari si placeri sexuale inedite. Disperata sotia provoaca o discutie transanta cu sotul, de o sinceritate dureroasa, incercand sa taie toate legaturile cu periculoasa Chloe. Chloe, respinsa si zdrobita nu cedeaza prea usor si se infiltreaza si in intimitatea fiului si pune in pericol viitorul intregii familii. Liam Neeson face un rol corect, dar fara prea mari pretentii, Julianne Moore in ciuda rolului complex si interesant mi s-a parut mult mai putin credibila si convingatoare decat ne-au obisnuit aparitiile ei anterioare pe ecran. Dar Amanda Seyfried este o surpriza placuta, demonstreaza mult talent, este superba, fascinanta si rolul destul de dificil i se potriveste ca o manusa.

Labirint:Regizor: Atom Egoyan ( Exotica 1994, The Sweet Hereafter 1997, Felicia's Journei 1999, Where the Truth Lies 2004, Adoration 2008 ); Actori: Liam Neeson ( Darkman 1990, Schindler's List 1993 - nominalizat Oscar, Michael Collins 1996, Star Wars 1999, Love Actually 2003, Kingdom of Heaven 2005, Taken 2008); Julianne Moore ( 4 nominalizari Oscar, Boogie Nights 1997, The Big Lebowski 1998, The End of the Affair 1999, An Ideal Husband 1999, Far From Heaven 2002, The Hours 2002, Laws of Attraction 2004, The Private Lives of Pippa Lee 2009, A Single Man 2009 ); Amanda Seyfried ( Nine Lives 2005, Mamma Mia! 2008, Jennifer's Body 2009, Dear John 2010 )

Memento: We became parents and we were best friends and I know not how I had to be your lover. I felt so invisible and so old.

Intrebare: Oare cate familii sunt nevoite sa nu mai bage in seama criza varstei mijlocii datorita problemelor cotidiene de supravietuire?

Date Night 2010


Date Night - Intalnire cu srprize 2010 regizat de Shawn Levy este o comedie surprinzator de reusita intr-o perioada in care comediile in general nu mai provoaca rasul. Asta probabil pentru ca regizorul e specializat in comedii, mai mult sau mai putin reusite ( Cheaper by the Dozen, Night at the Museum ), dar cu succes la public. O familie americana obisnuita, stresata de prea multa munca si probleme, el Phil Foster ( Steve Carell ) avocat si sotia Claire ( Tina Fey) agent imobiliar, cu doi copii maricei deja, sunt efectiv inglodati in rutina zilnica a grijilor si indatoririlor familiale. Pentru variatie hotarasc sa faca o escapada speciala si, in locul iesirii saptamanale uzuale la un local din New Yersey, sa mearga la un restaurant de lux Claw din New York, in Manhattan, unde o supa doar costa 50$. Evident un asemenea local sofisticat necesita rezervari cu o luna inainte, asa ca degeaba s-a imbracat Claire ca o printesa cu o rochie superba si pantofi cu tocuri de 12, ca nu gasesc nici o masa libera. Phil disperat si dornic sa-si rasfete sotia se foloseste de rezervarea unei familii, Triplehorn, care lipsea la apel si dobandeste o masa la care incep banchetul. Mancarea minunata si scumpa si bautura nu le-a priit insa prea mult pentru ca sunt somati sa iasa din local de doi barbati, despre care au presupus ca sunt angajati ai restaurantului. Afara s-a dovedit ca familia Triplehorn, al caror nume si rezervare au folosit-o, furase un stick de la mafiotul Joe Miletto ( Ray Liotta). Amenintati cu moartea, ramasi fara acte, fara bani in mijlocul New York-ului, familia plictisita si cu o viata anosta, plina de rutina intra intr-o serie de incurcaturi si actiuni pline de adrenalina. Urmariri pe uscat, pe apa, pe scari, in subsoluri, cu masini, inclusiv cu un superb Audi R8, in club de noapte etc. Lucrurile devin din ce in ce mai complicate, parte din politisti sunt baieti rai, mafiotul Miletto santaja o personalitate din justitie, dar familia Foster si mai ales Claire, in ciuda tocurilor dureros de inalte fac fata situatiei, au idei istete, un curaj si o dorinta de aventura nestavilite. In toata aceasta lupta pentru supravietuire singura persoana care ii ajuta este un fost client al ei, Holbrooke Grant (Mark Whalberg), care etaleaza in acest film un super trup de model. O comedie de situatii excelenta, fazele cu dansul la bara cu conotatii sexuale si urmaririle cu masini sunt deosebite, nemaivazute, te amuzi copios. Dupa atata agitatie singurul lucru pe care si-l mai doreste familia Foster este sa ajunga in siguranta acasa, linga copii, in rutina cotidiana.

Labirint: Regizor:Shawn Levy ( Cheaper by the Dozen 2003, Night at the Museum 2007, Night at the Museum, Battle of the Smithonian 2009); Actori: Steve Carell ( Bruce Almighty 2003, Anchorman.The Legend of Ron Burgundy 2004, The 40th Year Old Virgin 2005, Little Miss Sunshine 2006, Even Almighty 2007, premiat pentru serialul TV Office), Tina Fay ( Baby Mama 2008, premiata pentru rolul in serialul 30 Rock ), Mark Whalberg ( The Italian Job 2003, The Departed 2006, Shooter 2007, The Lovely Bones 2009 )

Memento: Nici macar nu mai suntem un cuplu. Suntem niste colegi de camera, cei mai buni colegi de camera.

Intrebare: Oare n-ar fi folositor sa trecem cateodata printr-o aventura zguduitoare care sa ne faca sa apreciem viata obisnuita si linistita?

Extraordinary Measures 2010


Extraordinary Measures - Masuri Extraordinare 2010 este un film regizat de TomVaughan, inspirat dintr-o poveste adevarata, cu un scenariu ce are la baza cartea autoarei Geeta Anand " The Cure: How a Father Raised $ 100 Million - And Bucked the Medical Establishment - in a Quest to Save His Children". Familia Crowley, John ( Brendan Fraser) si Aileen ( Keri Russell), a fost blestemata ca din trei copii, doi, Megan de 8 ani si Patrick de 6 ani, sa sufere de o boala necrutatoare. Boala cu un nume ciudat, Pompe, este o maladie genetica rara, o forma de distrofie musculara datorata lipsei unei enzime care metabolizeaza anumite glucide, boala ce conduce la imobilizarea pacientilor, cresterea dimensiunilor organelor vitale si inevitabil la moarte, speranta de viata nefiind mai mare de noua ani. Tinerii parinti descurajati de neputinta medicinei nu se dau batuti si John afla despre cercetarile mai mult teoretice in domeniul inlocuirii enzimelor ale unui savant din Nebraska. In disperarea lui il contacteaza pe cercetatorul Robert Stonewell (Harrison Ford) o figura excentrica si nonconformista si reuseste in cele din urma sa dezvolte o colaborare cu acesta. John renunta la slujba lui sigura, la perspectivele carierei sale si se angajeaza sa-si aplice cunostintele din domeniul financiar si managerial pentru a obtine finantarile necesare, sume uriase, pentru a trece de la stadiul de studii teoretice abstracte la stadiul de cercetari de laborator si mai departe la realizarea medicamentului miraculos. Harrison Ford, care de altfel este si producator executiv, face un rol destul de interesant, desi departe de genul sau de aparitii pe ecran, dar Brendan Fraser pare neconvingator si cu o prestatie plata. O mentiune speciala merita fetita Megan (Meredith Droeger) care impresioneaza prin naturalete. Filmul e mult prea incarcat cu detalii stiintifice, prea complicate si cu povestea amanuntita si didactica a tuturor etapelor ce trebuie parcurse pentru a ajunge de la o idee geniala la un medicament utilizabil, fara a exploata suficient partea umana si impresionabila a subiectului. Acest film mi-a amintit de Lorenzo's Oil 1992 cu Susan Sarandon, de departe un film mult mai reusit.

Labirint:Regizor:Tom Vaughan (What Happens in Vegas 2008) , Actori: Harrison Ford (Witness 1985, The Fugitive 1993, seria Indiana Jones, What Lies Beneath 2000, Firewall 2006), Brendan Fraser ( George of the Jungle 1997, The Mummy 1999, The Mummy Returns 2001, Crash 2004, G I Joe The Rise of Cobra 2009) , Keri Russell ( We Were Soldiers 2002, The Upside of Anger 2005, August Rush 2007, Leaves of Grass 2009)

Memento: Figure any dude in a business suit can help me raise venture capital and run the company, but who's gonna be half as motivated as a dad who's trying to save his own kids?

Intrebare: Intr-o lume plina de atatea boli groaznice suntem suficient de recunoscatori soartei pentru fericirea de a avea copii sanatosi?

Freedom Writers 2007


Freedom Writers - Jurnalul strazii 2007 este un film regizat de Richard LaGravenese, bazat pe o poveste adevarata. O profesoara tanara, la prima sa slujba Erin Gruwell (Hilary Swank) ajunge sa predea la o scoala experimentala in Long Beach, care incerca sa integreze in sistemul de invatamant delicventi, copii fara niciun capatai, debusolati, inraiti si marcati de experientele frustrante ale vietii lor de adolescenti. Mrs.G. cu entuziasmul debordant al tineretii, cu talentul sau de a se apropia de sufletele copiilor, cu daruire si perseverenta incepe o lupta acerba pentru educarea acestor tineri. Ingrijorata la inceput doar de modul in care trebuie sa se imbrace pentru a se prezenta in fata clasei cu un aspect de profesoara, descurajata de directoarea Margaret Campbell (Imelda Staunton) si de colegii de catedra, se confrunta cu adolescenti rebeli, rasisti, a caror viata pana atunci a fost dominata de batai, de bande, de vagabondaj, furtisaguri si afaceri ilicite. Pe acesti tineri, care la prima sa ora au fost in stare sa se incaiere ea vrea sa-i invete sa citeasca, sa gaseasca bucuria lecturii, sa scrie, sa-si exprime sentimentele si sa reuseasca sa devina oameni adevarati. Metodele neobisnuite pe care le aplica, povestirile despre Holocaust (ce alta exemplificare mai reusita pentru combatarea rasismului), exemplul jurnalului Annei Frank, organizarea unei vizite la Muzeum of Tolerance, incet incet dau roade. Fara ajutor din partea scolii ea le cumpara elevilor caiete in care le recomanda sa-si tina jurnalele vietii lor, le cumpara carti, ii duce in excursie, organizeaza o serata cu invitati supravietuitori ai Holocaustului. Toate acestea necesitau bani Erin isi ia slujbe suplimentare, aloca din ce in ce mai mult timp elevilor sai si problemelor lor si in cele din urma casnicia ei cu Scott ( Patrick Dempsey ) se destrama. Mrs. G. cum ii zic elevii cu multa dragoste le propune sa scrie scrisori catre Miep Gies, cea care a adapostit-o pe Anna Frank si familia ei , le trimite in Amsterdam si cu implicarea elevilor reusesc sa organizeze un concert, sa vanda diverse produse si sa stranga bani pentru a o invita la ei in clasa. Tatal ei care la inceput ii tot repeta ca invatamantul trebuie tratat doar ca o slujba oarecare o sustine moral in timpul divortului. Dupa cei doi ani in care acea clasa devine o adevarata familie, cu tineri care efectiv isi adora profesoara, printr-o lupta deosebita ea reuseste sa fie titularizata pentru a-i avea elevi si in urmatorii ani. Ultimul proiect propus de Mrs G. a fost ca elevii sa-si selecteze din jurnale paginile cele mai reprezentative si sa publice o carte, ceea ce s-a si intamplat in 1999 cu titlul The Freedom Writers Diary. Ulterior s-a creat si o fundatie cu denumirea Freedom Writers care se ocupa de dezvoltarea tinerilor defavorizati si cu probleme, continuand metodele aplicate initial de a folosi scrisul pentru a se schimba pe ei si lumea din jurul lor. Este un film minunat care ar trebui prezentat in scoli elevilor, pentru ca demonstreaza ca fiecare copil indiferent de situatia sa poate fi transformat cu rabdare, cu pasiune de catre profesori daruiti si cu reala chemare catre aceasta meserie si pot fi ajutati sa-si descopere potentialul si talentele.

Labirint: Regizor: Richard LaGravenese (Living Out Loud 1998, P.S.I love you 2007), Hilary Swank (2 premii Oscar pentru Boys don't Cry 1999 si Million Dollar Baby 2004, alte filme The Black Dahlia 2006, P.S. I Love you 2007, Amelia 2009), Patrick Dempsey ( Sweet Home Alabama 2002, About a Boy 2003,Gray's Anatomy 2005, Made of Honor 2008, Valentine's Day 2010 ), Imelda Stauton ( Shakespeare in Love 1998, Vera Drake 2004, Harry Potter and th Order of the Phoenix 2007)

Memento:Even an ordinary teenager can turn on a small light in a dark room. You have been blessed with a burden, my daughter. And and I envy you. And I admire you.

Intrebare: Oare n-ar fi util ca la admiterea la facultatile ce pregatesc dascali sa se introduca probe practice ca la cele de arta pentru ca cei ce ajung sa ne invate copiii sa aiba harul, talentul si daruirea necesara?

The Bounty Hunter 2010

The Bounty Hunter - Recompensa cu bucluc, regizat de Andy Tennant s-a vrut a fi o comedie romantica in combinatie cu multa actiune, dar nu e nici romantic, de comic nici nu discutam, iar actiunea e mult prea complicata si trasa de par. Am vazut cate ceva din filmele lui Andy Tennant, Anna and the King chiar mi-a placut, dar pana si prostioara de Fool's Gold poate fi vizionata cu placere, are ceva actiune, situatii comice si amuzante, pe cand The Bounty Hunter e greu de suportat pana la sfarsit. Actorii Jennifer Aniston si Gerard Butler, joaca rolurile unui cuplu divortat Milo Boyd fost politist, baiat rau, parior inveterat, acum cu o slujba interesanta - vanator de recompense si Nicole Hurley ziarista pasionata de meserie, care printr-un complex de imprejurari ar trebui sa ajunga in inchisoare, actori buni si de succes care insa nu reusesc sa salveze filmul. Milo trebuie sa o prinda pe fosta sotie si sa o predea pentru recompensa, o prinde, o scapa, iar o prinde si iar o scapa, intra amandoi in tot felul de complicatii, cu politisti corupti, cu mafie de pariori, batausi, criminali, droguri etc. Urmaririle cu masini sunt rizibile, bataile in genul pe care cred ca nici copii nu-l mai gusta. Evident ca desi divortati Milo si Jennifer inca se iubesc si in final, dupa ce se tot leaga unul pe altul cu catuse isi dau seama ca trebuie sa ramana impreuna. Din tot filmul mi-au placut imaginile din si noaptea, cazinourile si mama lui Nicole, Kitty ( Christine Baranski ), care a fost o prezenta pitoreasca, pacat ca prea scurta si a avut cateva replici amuzante.
Labirint: Regizor: Andy Tennant (Anna and the King 1999, Sweet Home Alabama 2002, Hitch 2005, Fool's Gold 2008); Actori: Jennifer Aniston ( Bruce Almighty 2003, Rumor has it 2005, Marley & Me 2008, Love Happens 2009), Gerard Butler (The Phantom of the Opera 2004, The Game of their Lives 2005, 300 2007, Law Abiding Citizen 2009, The Ugly Truth 2009)

Memento: Nothing

Intrebare: Cum e posibil ca niste actori buni si de succes sa accepte un scenariu atat de slab( scenariu Sarah Thorp)?

P.S. I Love You 2007


Recunosc, nu am citit romanul de succes PS I Love You al Ceciliei Ahern, deci nu stiu daca m-ar fi impresionat la fel de mult, dar filmul a fost si este pentru mine o incantare. L-am revazut de curand cu aceeasi placere, m-am amuzat la dialogurile spirituale si spumoase si am fost la fel de impresionata si mi-au dat lacrimile de nenumarate ori, la fel ca prima data cand l-am vazut. Subiectul e un fel de Love Story, doar ca aici moare el nu ea, dar pigmentat cu faze amuzante fie din amintiri, fie din prezent, in ciuda tragediei reale. Actorii sunt superbi, deosebit de credibili. Holly (Hilary Swank) se trezeste vaduva la nici 30 de ani, sotul Gerry ( Gerard Butler), pe care-l cunoscuse intr-un peisaj de vis din Irlanda, murind din cauza unei tumori. Filmul nu prezinta nimic din drama propriu-zisa, nu-l vedem pe Gerry bolnav si chinuit, nu vedem inmormantarea doar "pomana" facuta intr-un stil aparte cu pahare de bautura pe care fiecare participant trebuie sa le bea, cu urna deosebita pe care a conceput-o Holly, cu cantecele lui Gerry ascultate de toti. Sora lui Holly venita din Australia la funerarii o complimenteaza imediat pe aceasta ca e o vaduva foarte apetisanta, angajatul de la bar Daniel( Harry Connick Jr) admira urna si declara ca el n-ar fi avut o idee atat de buna, cainele lui mort ajungand sa fie ingropat intr-o cutie de boxe. Holly se izoleaza de toti si de toate si isi ineaca durerea in singuratate si in filme vechi, cum zice la un moment dat mama ei Patricia ( Kathy Bates) devine un fel de Doamna Havendish din Marile Sperante. De ziua ei cand familia si prietenii au venit s-o felicite, stupefiati de dezordinea si mizeria in care vietuia, Holly spre surprinderea ei primeste prin comisionar un tort si o caseta de la Gerry, dupa care in fiecare luna, prin cele mai inedite modalitati primeste cate o scrisoare incheiata cu PS I Love You. Am mai vazut ideea si in alte filme in care inainte de moarte eroul/eroina scriu scrisori sau inregistreaza casete pentru copii (My life without me), dar aici totul e mai frumos. Holly primeste indicatii clare despre ce trebuie sa faca pentru a-si reveni si a-si continua viata. Excursia in Irlanda , vizita la socrii, intamplarile cu prietenele Sharon si Denise ( Lisa Kudrow), aventura cu William (Jeffrey Dean Morgan) toate o determina sa se trezeasca la realitate, sa incerce sa-si gaseasca un nou mod de viata, sa-si gaseasca un scop si sa reinceapa sa traiasca. Un film impresionant despre o iubire, cum oricine si-ar dori, depre prieteni adevarati si despre o familie care stie sa-ti fie aproape si sa te ajute la necaz. De vis e imaginea ( director Terry Stacey), cel putin peisajele din Irlanda sunt superbe, tocmai bune de postat in ghidurile turistice despre aceasta tara.

Labirint: Regizor: Richard LaGravenese ( Living Out Loud 1998, Freedom Writers 2007, coscenarist la PS I Love You, scenarist The Fisher King 1991, A Little Princess 1995); Actori: Hilary Swank ( 2 premii Oscar pentru Boys don't Cry 1999 si Million Dollar Baby 2004, alte filme The Black Dahlia 2006, Amelia 2009), Gerard Butler ( The Phantom of the Opera 2004, The Game of their Lives 2005, 300 2007, Law Abiding Citizen 2009, The Ugly Truth 2009), Jeffrey Dean Morgan ( Supernatural 2005, Grey's Anatomy 2005, Watchmen 2009), Kathy Bates ( Oscar pentru Misery 1999, About Schmidt 2002, Rumor has it 2005, Revolutionary Road 2008, The Blind Side 2009)


Memento: God can be a pretty jealous guy. Thank you for the honour of being my wife. You made my life,I'm just one chapter in yours.

Intrebare: Cati dintre oameni ar putea sa-si arate iubirea si dupa moarte?

Dear John 2010

Cand am citit ca in sfarsit, dupa nu mai stiu cate saptamani de suprematie, Dear John a invins filmul Avatar la Box-office in America am fost convinsa ca e un film deosebit de bun. Si are toate premizele sa fie, cel putin, un film de mare succes la public. Scenariul dupa un roman de Nicholas Sparks un mare maestru pentru genul romance, cu numeroase ecranizari (Message in a Bottle, A Walk to remember, The Notebook, Nights in Rodanthe), regizorul, un regizor renumit Lasse Hallstrom cu nominalizarile sale la Oscar si marile succese The shipping News, Chocolat, What's Eating Gilbert Grape?, Hachico: A Dog's Story si mult admiratul Channing Tatum cu rolurile din seria Step Up , devenit idol pentru multe adolescente. Si cu toate acestea filmul nu m-a impresionat. Povestea e destul de interesanta, iubirea tinerilor John Tyree (Channing Tatum) un soldat in permisie si Savannah (Amanda Seyfried) o studenta in vacanta se deruleaza pe parcursul celor doua saptamani cat sunt impreuna. Iubirea furtunoasa, desi sunt firi complet opuse ea fata aproape prea perfecta, el fostul baiat foarte rau care acum s-a schimbat ceva si e impulsiv dar mai putin rau, e exemplificata prin sarutarile sub ploaia torentiala, prin sariturile ei de gimnasta cu picioarele in jurul trupului lui , prin interesul acordat de Savannah tatalui lui John, un personaj ciudat care l-a crescut singur si care are o singura pasiune in afara de iubirea pentru fiul lui, colectionarea de monede. Scrisorile celor doi iubiti, ale ei incepute toate cu Dear John, trebuiau sa umple golul in perioada de un an pana la lasarea lui la vatra. Dar in urma evenimentelor din 11 septembrie tot plutonul din care facea parte si John isi prelungeste stagiul militar fiind trimisi in diverse colturi ale lumii inclusiv in Afganistan. Inevitabilul se produce si ea se marita cu un vechi prieten de familie, nu atat din dragoste cat sa-l sustina in boala lui necrutatoare, o forma de cancer, si sa poata creste copilul acestuia, din nefericire autist. John face si el gesturi superbe, remarcabile, dupa moartea tatalui sau vinde colectia de monede si ii face o donatie anonima sotului lui Savannah, prelungindu-i astfel viata. Ar fi trebuit sa plang in hohote la filmul asta dar nici ochii in lacrimi ai lui Savannah, nici declaratia de iubire catre tatal lui pe patul de moarte si lacrimile lui John nu m-au impresionat, desi sunt o romantica incurabila. Bine macar ca se termina cu happy end. O mentiune deosebita as vrea totusi sa fac pentru imagine, care e superba, realizator Terry Stacey ( care a realizat si P.S. I Love You ).

Labirint: Regizor: Lase Hallstrom (What's Eating Gilbert Grape? 1993, The Cider House Rules 1999, Chocolat 2000, The Shipping News 2001, Csanova 2005, Un Unfinished Life 2005, The Hoax 2006, Hachico: A Dog Story 2009, 3 nominalizari la Oscar) ; Actori: Channing Tatum ( Step Up 2006, A Guide to Reconizing your Saints 2006, Battle in Seattle 2007, Step Up 2 The Streets 2008, G.I. The Rise of Cobra 2009, Public Enemies 2009; Amanda Seyfried ( Nine Lives 2005, Mamma Mia! 2008, Jennifer's Body 2009)


Memento: " eventually time always runs out"


Intrebare: De ce un film cu personaje perfecte care actioneaza numai asa cum trebuie nu are credibilitate?

Local color 2006


Local Color - Culoarea vietii 2006 este un film despre care nu auzisem nimic inainte si cu totul intamplator l-am prins de la inceput la TV. Un film extraordinar, regia si scenariul George Gallo, cu o prezentare interesanta si amanuntita a evolutiei unui tanar pictor in devenire, in paralel cu renasterea pasiunii artistice a unui pictor renumit, la capatul carierei, obosit, plictisit si nemultumit. Un subiect rar in filme pictura. Numar pe degete filmele cu si despre pictori Modigliani 2004, Vincent & Theo 1990, Girl with a pearl earring 2003, Frida 2002, Andrey Rublyov 1966, Goya's Ghosts 2006, Surviving Picasso 1996 si acum chiar nu-mi mai amintesc altele. Si totusi cat de fascinanta e pictura, cat de surprinzator e, asa cum spune si eroul principal John Talia (Trevor Morgan), cum un tablou privit de aproape dezvaluie petele de vopsea, tusele, tehnica de lucru si de la distanta e un crampei de viata, o imagine de o aparte frumusete. Pe scurt filmul este povestea unui adolescent talentat, obsedat de pictura, care incearca si cu multa perseverenta reuseste in cele din urma sa devina discipolul, invatacelul unui renumit pictor impresionist rus Nicoli Seroff ( Armin Mueller-Stahl). Seroff, un adevarat guru in ale picturii, autor al unor lucrai celebre, cu carti de arta publicate, plecase din Rusia dupa ocuparea acesteia de catre nemti si locuia in New York considerandu-se american. Ciudatul, salbaticul si lovitul de viata batran pictor este impresionat de cunostintele, talentul si entuziasmul tanarului John si ii propune acestuia sa-l insoteasca la casa sa de vacanta din Pennsylvania, intelegerea fiind ca acolo il va invata sa picteze. Lectiile de pictura sunt insa intarziate de numeroasele lucrari de reparatii pe care John trebuie sa le execute, dar in schimb primeste nenumarate lectii de viata. Suferinta lui Seroff, inecata sistematic in bautura natala votka, in afara de pierderea sotiei iubite si singuratatii impuse, era si conspiratia mondiala prin care omul obisnuit este indepartat de la intelegerea artei. Pictura a devenit dupa opinia lui un artificiu de judecata pentru critici care isi asuma apanajul de a admira un tablou cu atat mai mult cu cat acesta e mai de neinteles pentru marele public. Arta abstracta in competitie cu arta realista este supraevaluata de critici. Memorabile sunt secventele in care Seroff ii prezinta unui dealer de arta, Curtis Sunday ( Ron Perlman), prieten de bautura, creatiile unui copil de la o scoala de handicapati si acesta gaseste interpretari admirative si entuziaste pentru toate mazgalelile copilului. Prietenia deosebita intre adolescentul John si artistul in varsta este sustinuta de discutii inteligente si cu intelesuri profunde despre pictura si viata. In final Seroff care renuntase sa picteze realizeaza un ultim tablou pe panza pe care o pregatise cu mult timp inainte pentru a demonstra intregii lumi cat de valoroasa si adevarata este pictura sa. John invata nu numai sa picteze dar si cat de important este in viata sa muncesti si sa nu renunti la dorintele si convingerile tale.

Labirint: Regizor George Gallo ( comedii in general, pare interesent 29th Street 1991, Double Take 2001, DisFUNKtional Family 2003, My Mom's New Boyfriend 2008). De remarcat ca in tinerete George Gallo a pictat si a avut cateva expozitii personale, a studiat cu un pictor lituanian, filmul Local Color avand la baza trairi si impresii autobiografice. Actori: Trevor Morgan ( My Mom's New Boyfriend 2008 si alte trei filme mai vechi), Armin Mueller- Stahl ( o filmografie foarte bogata amintesc 12 Angry Men 1997, Jakob the Liar 1999, Shine 1996 Eastern Promises 2007 ).

Memento:No secrets. Just work.

Intrebare: De ce pictura prin excelenta o arta vizuala, atat de potrivita cu cinematigrafia, nu este mai des prezentata in filme?

Invictus 2009


Invictus- Neinfrant este un film bun (2 nominalizari Oscar 2010), in regia lui Clint Eastwood, care te face sa cauti, sa afli, sa inveti ceva nou despre istoria unei tari, Africa de Sud, mai putin familiara noua romanilor. Dupa ce am vazut acest film, bazat pe fapte reale, ecranizarea unui roman de John Carlin "Playing the Enemy: Nelson Mandela and the game that made a Nation", am citit despre Africa de sud, despre apartheid, despre Nelson Mandela. Incredibil cum Nelson Mandela, interpretat magistral de Morgan Freeman, un om care a fost inchis intr-o celula la Robben Island timp de 27 ani a avut taria si puterea sa ierte albii, afrikanes, apartheidul si sa dovedeasca calm, bunatate si intelegere fata de fostii dusmani. Eliberat si ajuns presedinte scopul sau a fost refacerea tarii si lichidarea tuturor disensiunilor si urii vechi de zeci de ani, unirea negrilor cu albii intr-o adevarata Natiune. Pentru asta a inteles sa foloseasca diverse modalitati: pastrarea vechiului aparat functionaresc, dublarea garzii personale cu agenti albi si mai ales a reusit sa-i uneasca pe toti prin sport, prin rugby. Echipa de rugby Springbox, condusa de Francois Pienaar (Matt Damon), era "comoara" albilor de pe vremea aparthaiduluidivinizata de acestia si huiduita de negrii. Cu un an inaintea Campionatului Mondial de Rugby din 1995, desfasurat in Africa de Sud, presedintele incepe sa se implice in sport. Discutiile sale cu Francois, interventia sa pentru pastrarea numelui echipei si a culorilor verde galben, incurajarile sale, inclusiv prezenta sa pe teren in echipament sportiv la finala, au determinat un angajament exemplar al echipei si o sustinere impresionanta a intregului stadion albi si negri, Africa de Sud devenind campioana mondiala. Un film despre un mare OM, cu si despre sport, regizat de Clint Eastwood care e maestru in astfel de subiecte.


Labirint:Regizor:Clint Eastwood un actor prolific si un regizor excelent(Oscar pentru Million Dollar Baby 2004 si Unforgiven 1992, alte filme excelente The Bridges of Madison County 1995, Mystic River 2003, Letters from Iwo Jima 2006, Flags of Our Fathers 2006, Changeking 2008, Gran Torino 2009);Actori:Morgan Freeman (Oscar pentru Million Dollar Baby,alte roluri memorabile The Dark Knight 2008, The Bucket List 2007, Se7ven 1995, The Shawshank Redemption 1994, Driving Miss Daisy 1989); Matt Damon (seria Bourne, seria Ocean's, Good Will Hounting 1997, The Good Shepherd 2006, The Departed 2006, The Informant! 2009, Invictus 2009 nominalizare Oscar, Green Zone 2010).


Memento: Tot poemul Victorian si in special "I thank whatever Gods may be for my unconquerable soul"; "I am the master of my fate I am the captain of my soul"


Intrebare: Nelson Mandela declara la un moment dat ca salariul pe care il primeste este exagerat de mare si doneaza o treime din acesta in scop caritabil. Pe cand si in Romania un presedinte cu un astfel de gest?
 
Copyright 2009 Totul despre filme ....... All rights reserved.
Free WordPress Themes Presented by EZwpthemes.
Bloggerized by Miss Dothy