The Blind Side 2009


In sfarsit anul asta a luat si Sandra Bullock un Oscar pentru actrita in rol principal in filmul The Blind Side. Imi place la nebunie Sandra Bullock care , desi departe de a fi o frumusete clasica si standardizata, este in toate rolurile atat de naturala incat ai senzatia nu ca interpreteaza un rol ci chiar ca traieste pe ecran. Tipice pentru ea sunt rolurile de femei obisnuite cu care ne putem perfect identifica, dar din pacate roluri fara anvergura si pretentii deosebite. A avut noroc anul acesta ca The Blind Side este un film care place, a avut priza la public si a fost apreciat si de Academie. O poveste tipic americana cu happyend, bazata pe un fapt real, ceea ce i-a conferit si mai multa credibilitate. Familia Tuohy, o familie de americani foarte bogati, formata din Sean (Tim McGrow), sotia sa Leigh Anne (Sandra Bullock) si cei doi copii fata adolescenta Collins si baietelul S.J. se dovedesc a fi deosebit de sensibili fata de saracia, mizeria si viata defavorizata a adolescentului Michael Oher - Big Mike ( Quinton Aaaron). Adolescentul de culoare Michael, semianalfabet si supreponderal, ajuns coleg de scoala cu S.J.printr-un concurs de imprejurari este ajutat si practic adoptat de familia Tuohy. Intreaga familie si mai ales de Leigh Anne cu tact, blandete si intelegere ii ofera o casa noua, mancare, haine, o camera proprie cu un pat numai pentru el( ceea ce ce pana atunci nu avusese), practic o viata noua in care este indrumat sa invete, sa progreseze spectaculos si sa devina un sportiv de valoare. Impresionant este si ajutorul celor din jur, antrenorul, profesoarele si mai ales meditatoarea Miss Sue ( Katie Bates) care dovedesc multa intelegere si bunatate crestina. Michael ajunge sa inteleaga ce inseamna sa ai alaturi o familie , oameni care te iubesc, care au incredere in tine si pe care trebuie sa-i aperi si sa-i protejezi la randul tau. Acest concept il determina sa actioneze similar si pe teren, sa-si puna in valoare calitatile fizice si sa devina un aparator de nadejde al echipei si un remarcabil jucator de fotbal american.

Labirint: Regizor: John Lee Hancook ( The Rookie 2002 un film tot cu subiect sportiv, The Alamo 2004); Actori:Sandra Bullock (While You Were Sleeping 1995, Hope Floats 1998, Forces of Nature 1999, 28 Days 2000, Miss Congeniality 2000, Two Weeks Notice 2002, The Lake House 2006, Premonition 2007, The Proposal 2009); Katie Bates ( Oscar pentru Misery 1990, Primary Colors 1998, About Schmidt 2002, P.S. I Love You 2007, Revolutionary Road 2008);Tim McGrow (Friday Night Lights 2004, Flicka 2006).


Memento:Felicitarea de Craciun in care alaturi de familia Tuohy apare Michael baiatul de culoare; "With Men this is Possible With God All Things are Possible".


Intrebare: Oare cati dintre noi am fi in stare sa impartim ceea ce avem si sa ajutam crestineste un om defavorizat?

Moon 2009

Filmul Moon 2009 este regizat de Duncan Jones, care realizeaza si scenariul (alaturi de Nathan Parker) unui SF absolut neconventional, fara extraterestrii, fara efecte speciale care sa te uluiasca. Actiunea filmului se petrece candva in viitor, cand pentru rezolvarea crizei energetice a Pamantului se trece la exploatarea de Helium-3 din solul lunar, sursa de energie nepoluanta, ce poate asigura 70% din necesarul omenirii. Exploatarea se realizeaza de compania Lunar Industries, evident totul fiind robotizat cu un singur om pe suprafata lunii, un astronaut Sam Bell ( Sam Rockwell) angajat cu contract pe o perioada de trei ani. Singurul sau tovaras in aceasta singuratate impusa si acceptata este robotul Gerty ( voce Kevin Spacey - dar ce voce! ). Dorul de casa, de familia pe care a lasat-o pe Pamant , de sotia sa Tess care era insarcinata la plecarea lui si de fiica sa Eve acum aproape de trei ani poate fi alinat doar de speranta ca la expirarea contractului, peste doar trei saptamani va ajunge acasa. Aparent datorita unor defectiuni la satelitul de comunicatii, toate convorbirile cu familia se desfasurau doar prin intermediul unor inregistrari video. Inexplicabil, cand in sfarsit se apropie ziua plecarii Sam incepe sa se simta rau, din ce in ce mai rau, are un accident din care este salvat de un alt Sam, identic cu el doar ca mult mai sanatos. Un film interesant si mai ciudat, mai degraba un thriller psihologic in care aceasta conspiratie a clonelor regizata de Lunar Industries este dejucata de Sam Bell originalul (oare ? ) si clona sa, ajutati de Gerty robotul care se dovedeste a avea o latura profund umana. Filmul realizat cu un buget redus de doar 5 milioane $ a fost bine primit si s-a dovedit a fi un adevarat succes pentru Duncan Jones, premiat la BIFA 2009 si cu un premiu pentru debut regizoral la BAFTA 2010. De remarcat si nota IMDB 8,0, deosebit de mare, datorata probabil si prestatiei actoricesti excelente a lui Sam Rockwell.


Labirint: Regizor Duncan Jones (Whistle 2002, Moon 2009 fiind primul sau lung-metraj);Actori: Sam Rockwell ( The Green Mile 1999, Charlie's Angels 2000, Confessions of a Dangereous Mind 2002, The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford 2007, Choke 2008); Kevin Spacey ( doua premii Oscar pentru The usual Suspects 1996 si American Beauty 1999, numeroase alte roluri spicuiri: LA Confidential 1997, Pay it Forward 2000, K-Pax 2001, The Shipping News 2001, Beyond the Sea 2004, 21 2008).


Memento: Emoticoanele robotului Gerty.


Intrebare: Oare omenirea, care evident este pe calea dezastrului crizei energetice (" cities in blownout...food shortages, cars burning fuel to run"), nu poate descoperi marea cotitura?

American Beauty 1999



Un film castigator la Oscar 2000 (5 premii: cel mai bun film, cel mai bun actor rol principal, regizor, scenariu, imagine) concurand alaturi de The green mile, deci evident American Beauty e un film de referinta. Lester (Kevin Spacey) la 42 de ani e un ratat, plictisit de munca si de viata, practic despartit sufleteste si trupeste de sotia (Anette Bening) alaturi de care traieste, dispretuit si neinteles de fata, adolescenta rebela, cu care nu poate comunica. La un spectacol de majorete o vede pe Angela (Mena Suvari) si se indragosteste de copila. Scenele in care Lester e singur in sala de spectacol, Angela se dezbraca si e invadata de petale de trandafiri rosii sunt de vis. Realizand pustietatea si desertaciunea vietii sale, Lester, in numele iubirii, se mobilizeaza sa redevina tanar la trup, prin sport si iar sport, precum si tanar sufleteste renuntand la servici, la compromisuri, minciuni si prefacatorii. Vocea inconfundabila a povestitorului (Kevin Spacey) care te insoteste pe tot parcursul filmului si muzica sunt atuuri puternice ale acestui film. Iar imaginile cu frumusetea tineretii asociata cu ploaia de petale de trandafiri rosii si ideea secventelor de amintiri inaintea mortii sunt de neuitat.


Labirint: Nota IMDB 8,6 Regizor: Sam Mendez Oscar 2000,Cabaret 1993,Road to Perdition 2002, Revolutionary Road 2008; Kevin Spacey: (doua premii Oscar American Beauty, The Usual Suspects 1996) alte roluri LA Confidential 1997, Pay It Forward 2000, The Shipping News 2001, K-Pax 2001, Beyond The Sea 2004, 21 2008, Moon 2009; Anette Bening The American Prezident 1996, Being Julia 2004; Mena Suvari American Pie 1999, American Pie 2 2001, Rumor has it 2005

Memento: Filmuletul de amator cu punga de plastic zburatoare

Intrebare: Cati dintre oameni au curajul sa recunoasca insatisfactiile propriei viati si sa incerce SCHIMBAREA?

The Green Mile 1999


I-am dus acum un an un DVD cu The green mile (Culoarul mortii) unui prieten batran si foarte bolnav, care nu avea rabdare sa vizioneze un film mai mult de un sfert de ora fara sa adoarma sau sa schimbe canalul.Am fost realmente uluita cum a urmarit, efectiv a savurat, filmul ( lung rau cca 3 ore) de la inceput pana la sfarsit. Pentru mine asta a fost o confirmare ca e un film excelent si nota IMDB 8,4 e binemeritata. Paul Edgecomb(Tom Hanks) isi povesteste un fragment din viata, perioada cand era seful sectiei condamnatilor la moarte din inchisoarea Cold Mountain. Colegii,subalternii sunt personaje interesante si profund umane cu exceptia lui Percy de o crasa rautate si sadism monstrous.Figurile detinutilor, cu tuse accentuate, iti raman pentru totdeauna in memorie: Del cu soricelul lui dresat Mr.Jingles, diabolicul Wild Billy (Sam Rockwell) si mai ales John Coffey (Michael Clarck Duncan) cu puterile sale paranormale si magice, care face adevarate minuni celor in necaz . Tom Hanks face unul din cele mai bune roluri din cariera sa, zambetul sau dupa vindecare e plin de fericire si extaz, iar figura sa inlacrimata la executie este de nota maxima.

Labirint: Regizor (si scenarist) Frank Darabont (dupa Stephen King) Actori: Tom Hanks doua premii Oscar (Forrest Gump si Philadelphia); Michael Clarke Duncan, nominalizat la Oscar pentru acest rol(din pacate dupa aceea a jucat doar in filme slabute); Sam Rockwell care face un rol exceptional si ulterior are cateva aparitii memorabile (Confessions of a Dangerous Mind 2002, Shoke 2008, Moon 2009).

Memento: "We each owe a death. There are no exceptions."

Intrebare: Daca medicii ar avea asemenea puteri vindecatoare le-ar folosi spre binele pacientilor, sacrificandu-si propria sanatate si viata? Sau ar cere spaga?

The Shawshank Redemption 1994

The Shawshank Redemption este un film care e greu de crezut ca e posibil sa nu-ti placa. Are toate ingredientele necesare pentru a te face sa nu-l poti uita si totusi sa-l revezi cu placere.O poveste interesanta si antrenanta (scenariul dupa Stephen King), actori de exceptie (Morgan Freeman si Tim Robbins), surprize si rasturnari de situatie, binele invinge raul. Inchis pe nedrept pentru o crima pe care nu a comis-o, un om bine situat, un bancher, Andy Dufresne (Tim Robbins) ajunge in Inchisoarea Ingerilor, unde e nevoit sa se adapteze la o viata de sclav si unde, in afara de rautatea factorilor de putere trebuie sa se confrunte si cu actiunile mizerabile ale altor condamnati. Dar ce prietenie se leaga cu Red (Morgan Freeman), cata intelegere fara prea multe vorbe,ce gesturi frumoase intre niste raufacatori condamnati pe viata.Andy reuseste sa se dovedeasca util prin cunostintele sale gardienilor, directorului si colegilor de suferinta si printr-o perseverenta diabolica ajunge sa creeze o biblioteca si sa instruiasca puscariasi semianalfabeti. Unul din momentele memorabile ale filmului este imaginea cu o multime de condamnati in curtea inchisorii, incremeniti, ascultand vrajiti muzica lui Mozart, muzica pe care, pana atunci disciplinatul Andy, devenind un nebun rebel, o pune la difuzorul inchisorii, pentru inaltarea sufletelor condamnatilor la rangul de libertate. Dupa 19 ani Andy, un altfel de Conte de Monte Cristo, scapa din inchisoare, razbunarile lui sunt rapide si eficiente, dupa care fara a fi un super nabab isi savureaza libertatea, cea mai mare bogatie, pe tarmul Pacificului, in Mexic la Zihuatanejo.

Labirint: Regizor Frank Darabont - The Green Mile 1999(dupa Stephen King), The Majestic 2001, The Mist 2007(dupa Stephen King); Morgan Freeman -Driving Miss Daisy 1989(nominalizat Oscar), The Hudsucker Proxy 1994, Se7en 1995, Million Dollar Baby 2004(Oscar), The Bucket List 2007, Invictus 2009 (nominalizat Oscar); Tim Robins - Jacob's Ladder 1990, Mystic River 2003(Oscar) Dead Man Walking 1995-regizor (nominalizat Oscar)

Memento: "Get busy living or get busy dying"; "Hope is a good thing ... maybe the best of things. And no good things ever dies."

Intrebare: De ce ne plac filmele cu inchisori, prizonieri si condamnati? Multe dintre ele (amintesc doar cateva The Shawshank Redemption, The Green Mile, Dead man Walking, Prison Break, Cool Hand Luke,The Great Escape) au fost mari succese. Ne simtim condamnati, prizonieri, "vietasi" in propria noastra viata si tanjim dupa libertate, oare?

 
Copyright 2009 Totul despre filme ....... All rights reserved.
Free WordPress Themes Presented by EZwpthemes.
Bloggerized by Miss Dothy